Kongsfjord - 70°43'N 29°21'E

KONG2 - report

 

16 to 21 October 1997

Varmende møte med NA- og stillehavsstasjoner i hustrig vær på Finnmarkskysten

Skal en summere opp KONG2 allerede innledningsvis, må det bli: dette var en av tidenes mest vellykkede dx-pedisjoner til norsk fastlands­lokalitet.  Både kvalitativt og kvantitativt var resultatet - det korte tidsrom­met tatt i betraktning - av ypperste merke etter norsk målestokk.  Selv­følgelig ble Hawaii hovedattraksjonen - 17 identifiserte fra øygruppen på et tredøgnsopphold er et meget godt resultat.

For undertegnede begynte det hele egentlig i april, da en Trondheims-tur i jobbsammenheng ga anledning til å gjenoppfriske kontakten med Arnstein, Rolf og Odd-Jørgen.  Vi snakket løselig om et 'pedisjons'-opplegg senere på året - helst med tanke på trøndelagskysten, men da Arnstein og Rolf satset på Bjarne og Kongsfjord i oktober, hektet jeg meg på.  Utslagsgivende var også brukbare prognoser for radioværet den aktuelle helga, 3. helg i oktober.

Med imøtekommende fleksibilitet fra husvert Bjarne var jeg på plass et døgn før de andre og ankom Berlevåg pr. Widerøe i måneskinn og minusgrader torsdag kveld - vel ikke den vanligste kombinasjon på Finnmarkskysten.  Så bar det sørover ca. 30 km til Kongsfjord der Bjarne nå setter i stand et  tidligere småbruk til fritidsformål (les: dx).   Et par antenner var på plass i 350º og 005º, sistnevnte beregnet på Hawaii.

Ikke så mye rekker vi torsdag kveld, men gode signaler i flere retninger virker lovende.  KBRW 680 med lokalstyrke bærer  bud om åpning over polen; i motsatt retning går Radio One i Dar es Salaam 1440, for meg en kuriositet som bekrefter allsidigheten i denne lokalisering.  Mange plagsomme europeere er betydelig svekket eller fraværende.  Alaska med lokalstyrke og A-index er fortsatt lav ... jo, det ligger spenning i lufta!

Fredag morgen åpner ordinært med prærie­stasjoner.  For meg er "alt gull" og det er lett å gå seg bort.  Etterhvert konsentrerer det seg mer om vestkyst, men den første godbiten kjører et meksikansk format, KLSQ, "La Super Q", 870 i Laughlin, NV.  Ikke akkurat vanlig og kun hørt et par ganger i forrige sesong.  Men like etterpå kan Bjarne konstatere det første ordentlige stillehavs­besøk, KULA 1460 i Maunawili, "Krater 96".  Tiden er 0750 UTC.   Og det utvikler seg bare til det bedre utover mot middagstid:  KUMU 1500 i Honolulu, KCCN 1420 sammesteds, "Station Aloha"! 

Uvirkelighetsfølelsen er avgjort til stede når Station Aloha pøser på med sitt ultra-Hawaii format midt i nordvestkulingen utendørs.  Like etter id'er KUAI 720 i Eleele på Kauai, den vestligste større øya i gruppen,  en 5 kW'er som ser ut til ikke å være hørt i hvertfall de senere sesonger.  Flere andre er tentativt innom, før signalene fader litt etter middagstid.  På tide, faktisk, idet flere anten­ner må ut.  Jeg legger min medbrakte 500 m super­lette telefontråd i ca 060º med særlig tanke på Japan.  Tråden ender oppe på et platå på halvøya, med praktfull utsikt nordøstover i havet. Tråd nummer to går i NV-retning, ca 360º, og ender i fjæra, et ganske røft miljø her hvor storhavet står rett inn. Jeg reflekterer over hvor ulike antenneforholdene kan være på ulike 'pedisjoner', med størst forskjell hjem til min krattbevokste berg-og dalbane på Hadeland.

Bjarne henter Arnstein og Rolf i Berlevåg fredag ettermiddag, og så er vi fulltallig.  Gutta trosser mørket og kulingen og ruller ut "første-utgavene" av sine antenner øyeblikkelig.  Bjarnes Hawaii-beretninger fra flyplassen og inn har gjort inntrykk, for gutta stuper svært besluttsomme ut i nord-vesten.  Selv gjør jeg "unna" Makedonia, som opptrer med helt uvant styrke på 810.  Hvor er Skottland??  Også Bosnia blir etterhvert meget rapporterbar på 612.  Forskjellen hjemmefra er påtagelig, og jeg nyter virkelig den flotte balkanmusikken.

Lørdag morgen har pedisjonen kollektivt og uten blussel hoppet av NORDX 97.  Det starter noe mer nølende på båndene; vi plukker inn en del prærie- og vestkyst.  I tolvtiden er det imidlertid Hawaii for alle penga, og utover dagen "går det rundt".  KIPA 620, KJPN 940, KIFO 1380, KISA 1540 og flere.  Japan-tiden på tidlig ettermiddag nærmer seg, men verken det eller Alaska får særlig oppmerksomhet.  Japan går likevel kjempebra både lørdag og søndag, med fenomenale styrker på f.eks.  JOIF 1413 og  JOWF 1440.  Men lett rapporterbart var det likevel ikke; sporten dominerte mange kanaler.  Sjeldenere stasjoner som JOYF 1197 og JOKB 1386 krydret ytterligere.

Etter en artig, men for undertegnede ensom søndagsutflukt til Kongsfjord tettsted og noen nærliggende topper er det tid for Alaska og Japan - igjen. Sjeldenheter som KGTL 620, KDLG 670, KBBI 890 og  KAXX 1020 logg- og båndføres med opp til 4-5 i styrke. Intet å si på naboforholdene over polen!

Natt til mandag drar conds seg merkbart østover og blir mer ubestemmelige.  Mandag er min avreisedag, så jeg begynner nedtellingen.  Den inkluderer også rapportering av enkelte "nye land", nærmere bestemt NRK Troms fra Longyearbyen (1485), og før omtalte Makedonia og Bosnia.  Arnstein og Rolf  skal bli til tirsdag og nyter dét, for conds blir riktig bra utover mandagen. Bjarne har lovet skyss til flyplassen og stønner over japanske kjempestyrker når vi nærmer oss avreise. Hvem har ikke vondt av en slik situasjon... 

Gruppebildet foran "kåken" til Bjarne ble det altså ikke noe av, h-red gikk nok glipp av en godbit der.  Men under slike forhold er det med dx-ere som med skomakeren, en blir ved sin lest.  E-posten tyder på at også de to siste er kommet seg sørover, men har de det ikke, sitter de vel der ennå!

Deltakere:

       Arnstein Bue, Tore Nilsen, Rolf Torvik, Bjarne Mjelde (verten)

Utstyr:

       2x AOR AR 7030, NRD 525, NRD 535.

Antenner:

       2x400m i 340º

       1x400 i 350º

       1x450m i 360º

       1x500 i 005º

       1x 500m i 070º

       1x350m i 070º

 

[Home]